top of page

Het Achterhuis: de graphic novel

  • Foto van schrijver: Laura Vanlommel
    Laura Vanlommel
  • 10 mei 2023
  • 2 minuten om te lezen

Zoals ik eerder al beschreef in mijn blogbericht over de kazerne Dossin, kocht ik er de graphic novel van Het Achterhuis. Ik schreef toen ook al dat ik benieuwd was om dit verhaal eens op een andere manier te lezen.


Ik las eerder ook al de graphic novel: Waar is het dagboek van Anne Frank?

Deze graphic novel is op dezelfde manier geschreven, en bevat dezelfde tekenstijl. Over dat boek was ik al positief verrast, dus ik was nieuwsgierig naar het originele verhaal van Het Achterhuis.


Op de achterflap kan je lezen:

Zeventig jaar geleden werd Het Achterhuis gepubliceerd. Ter gelegenheid van dit jubileum verschijnt het verhaal van Anne Frank nu in stripvorm - het resultaat van een jarenlange samenwerking tussen het Anne Frank Fonds Basel en de bewerkers Ari Folman en David Polonsky. Het unieke samengaan van originele tekst en levendige dialogen, in combinatie met de verbluffende tekenstijl, zal jong en oud onmiddellijk aanspreken en raken. Deze stripbewerking is ook bij uitstek geschikt als eerste kennismaking met het onvergetelijke verhaal van Anne Frank.

Het boek zelf beschrijft het verhaal heel goed. Het dagboek staat centraal, en doordat deze als persoon wordt weergegeven nl. Kitty, maakt het voor jongeren makkelijker om dit te begrijpen. Anne schrijft naar een denkbeeldige vriendin.


Het verhaal schetst Anne die op zoek is naar zichzelf. Uiteindelijk komt Peter bij haar in het achterhuis wonen, de zoon van een bevriend koppel. Ze krijgt stiekem gevoelens voor hem, en op die manier leert ze wat verliefd zijn is, maar met een beperking in vrijheid. Anne heeft veel dromen, en durft ook te dromen. Ze wordt dikwijls met de neus op de feiten gedrukt, maar blijft een dromer. Dit maakt haar verhaal ook zo mooi.

De tekeningen in het boek maken het ook levensecht. Er wordt ook telkens de specifieke datum bijgezet bovenaan de pagina, wat het verhaal nog sterker maakt. Aan het einde van het boek wordt de laatste pagina van Annes dagboek beschreven. Er staat ook duidelijk bij: hier stopt het dagboek van Anne. Toch wordt er daarna nog op enkele pagina's beschreven hoe Annes leven verder verliep, alsook van diegenen die bij haar in het achterhuis verbleven. Dit vindt ik heel sterk, zo krijgen jongeren toch het hele plaatje mee van hoe het er toen aan toeging.


Ik vind dit zeker een aanrader voor jongeren, en zoals op de achterflap beschreven staat: bij uitstek zeer geschikt als eerste kennismaking met het onvergetelijke verhaal van Anne Frank!

Comments


bottom of page