top of page

True crime beschreven in: De Volksjury 2

  • Foto van schrijver: Laura Vanlommel
    Laura Vanlommel
  • 6 jun 2023
  • 3 minuten om te lezen

In de introductie van mijn blog kan je het al lezen: ik ben grote true-crime fan. Binnen deze, toch wel obsessie, luister ik dan ook regelmatig naar de podcast van De Volksjury. In deze podcast vertellen Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck over bekende misdaadzaken van over de hele wereld, van vroeger tot nu. Een mix van humor, ironie, verhaal en eigen mening.


Naast deze podcast, besloot het duo hun passie verder te exploreren door experten in het vak te interviewen en andere cases te bestuderen. Dit alles goten ze al in een eerste boek: De Volksjury. Dit las ik eerder al op mijn e-reader, en las meteen uit.


Recent schreven ze nog een tweede boek: hoera! Ik ben een echte non-fictie-lezer, en wanneer true crime eraan te pas komt, ben ik meteen mee. Deze keer besloot ik de paperback aan te kopen, zodat ik het mee in mijn collectie kon opnemen in mijn boekenkast.

In dit boek gaan Laura en Silke verder met zoeken naar antwoorden over de meest spraakmakende moordzaken. Dit doen ze door telkens een aspect binnen true crime in vraag te stellen, een zaak hieraan te linken, en daarbij en expert aan het woord te laten die hier meer uitleg kan over geven.


Enkele interessante hoofdstukken:

  • Sofie Claerhout over DNA

  • Helena Muselaers over het gevangenisleven

  • Liesbeth Indeherberge over haar juryplicht

  • Faroek Ɩzgunes over de samenwerking tussen media en justitie

  • Peter Berx over forensische entomologie

  • Fleur van der Houwen over forensische linguĆÆstiek

(Ik zou ze allemaal willen opnoemen, maar ik laat de vrijheid aan jullie om het verder te ontdekken)


Deze keer las ik het boek wederom in ƩƩn weekend uit. De manier waarop het geschreven is, is heel toegankelijk. Het zijn telkens hoofdstukken met een ander thema, dezelfde structuur, over een paar pagina's uitgeschreven. Dit maakt dat het heel vlot leest.


Bij sommige hoofdstukken viel mijn mond open. Ik las al meerdere boeken over hoe het brein van moordenaars of psychopaten werkt, en wat hen drijft tot deze misdaden. Toch blijft het mij verbazen wat er tegenwoordig allemaal kan, en wat er gedaan wordt om deze mensen achter slot en grendel te krijgen.


Specifiek het laatste hoofdstuk dat ik aanhaalde, sprak me aan. Hierin werd een zaak beschreven van een koppel dat op een lange reis zou vertrekken. Ze lieten aan de familie weten om regelmatig contact te houden via mail. Na een tijdje begon de familie zich vragen te stellen, want de mails bleven uit en als er reactie kwam leek dit niet hoe de reactie van hun dochter zou zijn. De ouders melden dit bij de politie. Vanaf dan wordt er een forensisch linguĆÆst aangesteld.


'Een forensisch linguĆÆst probeert aan de hand van een taalkundige analyse criminelen op te sporen of te identificeren.' Bron: De Volksjury 2, pg 101


'Woordgebruik is wel iets dat mensen typeert: elke mens heeft zijn eigen vocabularium, dus als er in de teksten een woord staat dat die persoon nooit eerder gebruikte, kan dat een teken zijn van een andere schrijver. In het verlengde daarvan kijken we naar het gebruik van interpunctie, hoofdlettergebruik en emoji's.' Bron: De Volksjury 2, pg 102


De forensisch linguĆÆst werd ingeschakeld om het mailverkeer te analyseren, en te vergelijken met het woord - en taalgebruik van de vrouw. Door in gesprek te gaan met de familie, en eerdere brieven en sociale media te bekijken, kwamen ze tot de conclusie dat de mails die de ouders aankregen helemaal niet geschreven waren door hun dochter. Haar partner bekende achteraf dat hij haar aan het begin van de reis doodde na een ruzie.


Je had het dus al wel door: if you're a true crime addict, this one's for you! ;)







Comments


bottom of page