top of page

Dé 10 tips richting begrijpend lezen

  • Foto van schrijver: Laura Vanlommel
    Laura Vanlommel
  • 19 feb 2023
  • 2 minuten om te lezen

Na de kerstvakantie werd ik op mijn stageschool gevraagd om een uurtje Diataal voor mijn rekening te nemen. Tijdens dit uurtje gaan leerlingen creatief aan de slag met teksten zodat ze beter teksten leren verwerken en dus beter begrijpend lezen.


Op de vraag om dit aan te nemen, zei ik meteen 'ja'. Ik ging enkele keren observeren bij mijn collega, en kon zo starten. Omdat er geen leerplan is voor Diataal, is elke leerkracht vrij om dit in te vullen. Dit werd zo ook naar mij gecommuniceerd, dus ging ik zelf ook op zoek naar interessante insteken tot het verwerken van teksten. Geen gemakkelijke opdracht, maar voor mij een leerrijke, nieuwe ervaring.


In mijn research stootte ik op volgend artikel van Fons Magazine.

In dit artikel verzamelt Fons Magazine 10 tips rond begrijpend lezen voor leraren Nederlands. Dit vond ik meteen een goede samenvatting, en eerste start voor het geven van de lesjes Diataal.


Nu we een paar lesjes verder zijn, maak ik de balans op van de tips die voor mij vooral belangrijk zijn geweest, en nog zullen zijn.


Tip 2: Wees een voorbeeldleraar.

Ik merk dat leerlingen die het moeilijk hebben met begrijpend lezen, aan de start verschillende handvaten nodig hebben. Begin dan ook met leesstrategieën, verschillende teksttypes, en ga hier verder mee aan de slag. Dit kan klassikaal, maar daarna is het belangrijk om ook individueel de leerling bij te staan en te motiveren. Daarom vind ik het ook zo waardevol dat mijn stageschool dit uurtje ingeroosterd heeft.


Tip 5: Tekst in beeld.

Zoals in de tip beschreven staat: wie leest, ziet beelden. Dit is bij jonge kinderen essentieel om verder op in te spelen. Leerlingen moeten de context kunnen plaatsen om de tekst verder te kunnen verwerken. Verwerking van woordenschat is hierbij ook belangrijk. Om die verwerking te versnellen is het visueler maken van die context en woordenschat van groot belang. Dit doe ik vooral door leerlingen zelf te laten opzoeken, of zelf beelden toe te voegen aan de tekst.


Tip 6: Tekstbestuiving

Deze tip is een hele belangrijke, vind ik zelf. Soms wordt er onderschat hoe waardevol het is om leerlingen van elkaar te laten leren. Diataal geeft dan ook de mogelijkheid om leerlingen op hetzelfde niveau, of verschillend niveau, samen te laten werken. Die bestuiving is belangrijk. Dit doe ik afwisselend. Ik merk dat werken met teksten snel saai wordt voor leerlingen, daarom is die afwisseling belangrijk. Leerlingen moeten dit individueel kunnen, maar als peer tutoring dit bevordert, ben ik hier voorstander van.


De andere tips zijn ook zeker van belang, en helpen mij verder richting een positieve ervaring van het werken rond begrijpend lezen.


Tenslotte nog een laatste, zelf gevonden boekentip: De Leessandwich!

Dit kleine boekje kocht ik meteen aan tijdens mijn research, en ik vind het heel gebruiksvriendelijk. Het focust op 3 fasen in de les. Je bent dus helemaal vrij hoe je deze opbouwt.

Ik ben dan ook nieuwsgierig om het verder te gebruiken!



Comments


bottom of page