Taalgids voor meer gelijkheid in het onderwijs
- Laura Vanlommel
- 13 apr 2023
- 2 minuten om te lezen

Deze krantenkop kwam ik gisteren tegen toen ik door de VRT NWS site aan het scrollen was. Ik dacht meteen: wauw, interessant! En dat is het ook.
Aangezien ik zelf de opleiding Sociaal Werk heb gevolgd, sta ik al heel lang voor inclusie in de samenleving. Maar ook in het onderwijs is dit essentieel. Het is daarom belangrijk dat deze twee verbonden kunnen worden, ook al is dit een moeilijke materie.
Het Nederlandse LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, lanceert een gids met taaltips voor het onderwijs. De taalgids wil voornamelijk bijdragen aan inclusiviteit, gelijke kansen voor leerlingen en genderbewustzijn binnen het onderwijs. Zo staat er bijvoorbeeld in dat leerkrachten beter leerlingen aanspreken met "goedemorgen allemaal", in plaats van "goedemorgen jongens en meisjes". (Bron: VRT NWS)
Als leerkracht vind ik het heel belangrijk om de leerling als individu te kunnen zien. Elk individu heeft dan ook zijn/haar eigen identiteit. Die identiteitsvorming krijgt de laatste jaren meer en meer aandacht. Binnen die identiteitsvorming valt ook de term 'gender'. De woordenschat binnen dat genderbewustzijn kent ook een uitbreiding. Woorden zoals 'non-binair, 'panseksueel' en 'LGBTQ' zijn voor leerlingen nu meer dan normaal. Ik vind het dan ook meer dan normaal dat wij meegaan met die tijd en rekening houden met de leefwereld van onze leerlingen.

De taalgids werd samengesteld door de Nederlandse scholierenkoepel. Je merkt ook dat dit vooral gericht is naar het Nederlandse onderwijs. Ik vind dan ook dat onze onderwijskoepel hier nog wat van kan leren, en hopelijk ook nieuwsgierig is naar het bekijken van deze taalgids.
Ik vind het een hele goede stap wat betreft de aandacht voor het welbevinden van leerlingen op school. Het is algemeen geweten dat corona er stevig heeft ingehakt op het mentaal welzijn van kinderen en jongeren. Daarom dat elke kleine stap in de aandacht voor hun welbevinden, een uiteindelijk groot verschil kan maken. Ik ben dan ook benieuwd om hier verder nog over te lezen.
Comments