De Notenkraker: kerstballet voor alle leeftijden
- Laura Vanlommel
- 6 jan 2024
- 3 minuten om te lezen
Voor de kerstvakantie start, probeer ik altijd eens op te lijsten wat er op de planning staat alsook wat ik nog op de planning kan zetten. Ik moest natuurlijk ook studeren, maar daarnaast hoort ook ontspanning. Ik ben dan ook eens beginnen surfen naar interessante voorstellingen in het kerstverlof. Daarbij botste ik op De Notenkraker, uitgevoerd met kerstballet en orkest met symfonieën van Tchaikovsky. Ik werd meteen geprikkeld aangezien ik nog nooit echt een voorstelling heb bijgewoond mét ballet én orkest. Mijn mama kreeg ik dan ook meteen overtuigd om mee te gaan.
Het verhaal

Het is kerstavond bij de familie Stahlbaum, Clara krijgt van haar mysterieuze peetvader Drosselmeyer een houten notenkrakerpop cadeau. Om klokslag middernacht vult de kamer zich met muizen, de kerstboom schiet gigantisch de hoogte in en de notenkrakerpop groeit tot mensengrootte. Voor Clara beseft wat er allemaal gebeurt, bevindt Clara zich middenin een gevecht tussen een leger van peperkoekensoldaten en muizen. Clara en De Notenkraker verslaan de Muizenkoning, nadat de muizen verdwenen zijn verandert de Notenkraker in een knappe prins. Hij neemt Clara mee naar het woud, waar de sneeuwvlokken rond hen dansen. Samen gaan ze richting het koninkrijk van de prins en beleven ze wonderbaarlijke avonturen. De volgende ochtend ontwaakt Clara als uit een mooie droom…
Maar was het wel een droom?
Mijn ervaring
Ik was vooraf heel erg benieuwd. Ik wist ook niet echt wat me te wachten stond. Het sprookje 'De notenkraker en de muizenkoning' zei me wel iets, maar ik kon het niet navertellen. De voorstelling ging door in het Trixxo Theater in Hasselt op 3 januari in de namiddag. De voorstelling was ook ingedeeld in 2 akten.
Bij aankomst was het duidelijk dat dit echt gericht is naar families. Er waren mensen van alle leeftijden. Veel kinderen met hun ouders, maar ook oudere koppels of zoals wij, mama en dochter. Vandaar was ik ook benieuwd naar het grote bereik van de voorstelling.
De voorstelling werd gebracht onder begeleiding van een live symfonisch orkest. Hier was ik meteen van onder de indruk. Alle dansers lieten zich leiden door de muziek en de choreografieën werden dan ook perfect uitgevoerd. Er waren heel veel verschillende personages. Van in het begin was duidelijk wie de notenkraker en de muizenkoning was. In de eerste akte waren zij dan ook de protagonisten. Er waren daarnaast ook meerdere figuranten, die het verhaal mee vorm gaven. De kostuums waren steeds tot in de puntjes verzorgd en heel knap gemaakt. Door geen tekst te gebruiken en enkel muziek, was het ook duidelijker wanneer er spanning werd ingebouwd in het toneelstuk.
In de tweede akte wordt de Notenkraker prins, want de muizenkoning is verslagen. De Notenkraker en Clara beleven nog verschillende avonturen en er komen enkele bekende stukken naar voren zoals het Zwanemeer. Het verhaal eindigt dan ook mooi met dat Clara ontwaakt uit haar droom.
Ik was dus zeker positief verrast na de voorstelling. Het is echt een stuk voor jong én oud. Het feit dat het de combinatie was van dans en muziek zonder tekst vond ik een hele mooie mix. Deze voorstelling zou dan ook goed passen als schoolvoorstelling. In realiteit zou het jammer genoeg niet lukken vanwege de dure tickets, maar ik vind het heel verrijkend om jongeren op deze manier een verhaal te leren kennen. De leerlingen moeten op deze manier verder nadenken bij wat ze zien en horen en komen zo tot interessante bevindingen, denk ik.
De voorstelling was maar een paar keer te bekijken in de kerstvakantie. Anders zou ik zeker aanraden om eens te gaan kijken :)
Hoi Laura
Wat fijn om je ervaring hier te lezen! Ik deel je mening dat het een echte aanrader is. Ik vond het ook bijzonder om mee te maken. Het was voor mij de allereerste keer dat ik een balletvoorstelling met live muziek zag. Ik ben 23 december in De Warande in Turnhout gaan kijken. Mijn vriendin trakteerde me, dat kon ik niet laten schieten.
In het begin had ik niet in de gaten dat er een orkest in die bak vooraan zat. Ik dacht wel: die muziek klinkt nu zo ver weg. Ik had een bioscoopeffect verwacht, waarbij je de muziek van alle kanten hoort. Dan zag ik af en toe een dirigeerstokje piepen en begon het me t…