top of page

If I Fall

  • Foto van schrijver: Laura Vanlommel
    Laura Vanlommel
  • 26 apr 2023
  • 3 minuten om te lezen

Toen ik las dat je voor de laatste periode aangewezen werd om eens een musical bij te wonen, ging ik meteen op zoek. In mijn kindertijd ging ik regelmatig wel eens naar een musical, maar de laatste jaren kies ik eerder voor toneel. Zelf ben ik wel grote fan van LikeMe, een serie op Ketnet waarin een groepje scholieren op school heel wat meemaken, en tussendoor eens hun versie van een Vlaamse klassieker zingen. Ik luister heel graag naar hun nummers.


Mijn nicht gaat regelmatig mee naar toneel, en zij stuurde me meteen een musical door waar we naartoe konden: If I Fall.

Ik zocht het eens op, maar er was weinig info over te vinden. Er stond wel online dat er ook schoolvoorstellingen voor het secundair onderwijs konden plaatsvinden, dus het triggerde me wel om zo'n voorstelling ook eens te gaan bekijken.

If I Fall is een voorstelling van The Singing Factory. Het valt binnen het genre musical/drama, en is sterk afgeraden onder de 12 jaar.


Vier middelbare schoolvrienden hebben het idee om een volledig nieuw social network uit de grond te stampen. Hun app Circle is meteen een doorslaand succes, ver buiten de muren van de school.

Tot het compleet uit de hand loopt, en de app dodelijke gevolgen krijgt. Bron: If I Fall | The Singing Factory


De voorstelling vond plaats in het Zuiderpershuis in Antwerpen. We waren hier nog nooit geweest, het was dus een uitdaging om hier op een zondag te geraken. Zeker omdat op die zondag juist de 10 miles gelopen werd in Antwerpen. Na bijna door een deelnemer omver gelopen te zijn, zijn we er dan toch op tijd geraakt.


De voorstelling

De cast van de voorstelling waren allemaal jongeren rond de 16 jaar. Het verhaal ging over enkele jongeren die op de middelbare school zaten. Tussendoor werden er ook regelmatig liedjes gezongen, eerder beschrijvend van de situatie waar ze dan inzaten. Een belangrijk personage was Mia, zij is een leerlinge die dat jaar aansloot op de school. Ze kwam vanuit Italiƫ en kende de school dus nog niet zo goed. Ze maakte ook al heel wat mee thuis. Na een tijdje wordt ze wel bevriend met het groepje jongeren op school.


Toen was het pauze. Daarna gaat het verhaal verder met de jongeren die een app hebben ontwikkeld, genaamd Circle. Op deze app kunnen jongeren elkaar uitdagen om challenges te doen. In het begin is dit een groot succes, maar na verloop van tijd gaan deze challenges wel echt ver. Tijdens een feestje wordt dan ook duidelijk dat Mia als challenge gevraagd werd een naaktfoto te versturen. Zij deed dit, en deze werd voor iedereen openbaar gemaakt in de app. Ze is er duidelijk kapot van.


De dag erna is duidelijk dat Mia zich van het leven ontnomen heeft. Dit kan je ook zien doordat ze van een hoge muur valt. Naar het einde van de voorstelling toe gaat het vrij snel en neemt het verhaal een rare wending. De klas rouwt, maar er wordt weinig gedaan met het thema zelfmoord.

Achteraf was ik niet van mijn sokken geblazen.

Er waren wel enkele kritische punten:

  • Er werden heel veel liedjes gezongen. Soms waren er maar enkele zinnen tekst, waarna er weer een lied werd gezongen. Zo kwam er weinig samenhang in verhaal.

  • Het verhaal gaat uiteindelijk over een gevoelig thema. Dit wordt vooraf ook al op de beelden getoond nl. bij wie je terecht kan met vragen over zelfmoord. Na de voorstelling vond ik de moraal van het verhaal toch niet duidelijk weergegeven, terwijl dit een grote kans is binnen dit gevoelige thema bij jongeren.

  • De voorstelling ging soms van het ene naar het andere. Er was weinig samenhang, waardoor wij, ongeveer 20-jarigen, soms niet konden volgen. Het kan dus nog moeilijker zijn voor de doelgroep.

Buiten deze punten, ben ik nog steeds tevreden dat ik deze voorstelling heb bijgewoond. De cast kon heel goed zingen en acteren. Het zijn zeker jongeren die het nog ver kunnen schoppen.


Comments


bottom of page